0

Inkoop XL brengt inspirerend bezoek aan duurzaam distributiecentrum Mediq

Gepubliceerd op: donderdag 9 juni 2022

Inkoop XL brengt inspirerend bezoek aan duurzaam distributiecentrum Mediq

Inkoop XL heeft een bezoek gebracht aan Mediq. Inkoop XL vond het geweldig om te zien hoe duurzaam alles werkt in het distributiecentrum. Alle pakketten worden bijna volledig geautomatiseerd samengesteld. Het afgelopen jaar heeft Mediq verschillende aanpassingen geïmplementeerd om afval te verminderen en de CO2-uitstoot terug te dringen. Zo is er een nieuwe verpakkingsmachine die de hoogte van de producten scant en vervolgens de doos op maat snijdt. Hiermee wordt jaarlijks meer dan 30.000 kg karton bespaard. Bovendien is 75% van de zendingen hierdoor vrij van plastic opvulmateriaal. Ook worden de dozen dicht gemaakt met lijm in plaat van met tape, dit zorgt voor een besparing van circa 4.000 rollen tape. Dit alles brengt met zich mee dat het onnodige transport van lucht met 20% is teruggebracht. De CO2-uitstoot is met maar liefst 58.000 kg per jaar afgenomen. Zo helpt de nieuwe verpakkingsmachine op verschillende fronten om de milieuprestatie van Mediq te verbeteren.

Natuurlijk is Mediq ook kritisch in het kiezen van een vervoerder. Hun belangrijkste vervoerder streeft ernaar om in 2030 volledig CO2-neutrale transportdiensten te kunnen bieden. Verder zijn er verschillende initiatieven gestart om zendingen vaker te bundelen en zorgt een nauwe samenwerking met klanten ervoor dat het aantal transportbewegingen en de hoeveelheid verpakkingsmateriaal wordt beperkt. Verder wordt door een nieuw afvalbeheersysteem het afval beter gescheiden. Er wordt minder plastic gebruikt en de nieuwe afvalperscontainer hoeft minder vaak geleegd te worden. Dit scheelt tot wel 5 vrachtwagenritten per week.

In het kort wordt er door het optimaliseren van het verpakkingsproces 10% tot 15% karton bespaard en zorgt het implementeren van een nieuw afvalbeheersysteem voor het besparen van 6.000 plastic afvalzakken en 260 vrachtwagenritten per jaar.

Kortom, Inkoop XL is verheugd te melden dat Mediq maatschappelijk verantwoord met het milieu omgaat. Er zijn zeer goede ontwikkelingen geweest het afgelopen jaar en er zullen nog betere ontwikkelingen komen. Hiermee past Mediq binnen de duurzaamheidswensen die Inkoop XL heeft met betrekking tot het kiezen van haar leveranciers. Inkoop XL hoopt op een nog lange en vooral duurzame samenwerking met Mediq!

Terug naar overzicht